Сазнајте о /

Држање на окупу: цјеловита порука

Држање на окупу: цјеловита порука

Вриједност изговорене ријечи наглашава се кроз цијелу књигу. И она није само пут до успостављања односа него и средство проширења властите свијести.

Па ипак у даном моменту многи увиђају да је врло тешко говорити искрено. Најчешћи осјећаји који коче су страх да се не повриједи дурга особа и брига за одржање успостављеног односа. Можда је много увјерљивији разлог страх од проширења свијести које обично долази кроз тешка и особна самоостварења и која дјелује попут пада из кревета у сну, што изазива шок – посебно када је соба у којој се човјек буди непозната.

Али непотребно је превише се бринути о разлозима. Можемо једноставно почети са сазнањем да, без озбира на садржај поруке и без обзира на могућа разборита – иако увијек кобна – објашњења зашто то не изричемо, оклијевање да се говори открива једну ствар која је сигурна: порука је непотпуна. Цијела порука („реци је онакву, каква је“) није ни ужасна ни болна, ни уништавајућа ни опасна.

Мрзим те, и то је све што се ту има рећи!

То је добар почетак за потребан разговор, али је непотпуна порука. Да садржи све што је потребно, дата – мржња – не би ни постојала. Страх да је се каже онаквом каква је, разуман је страх од изрицања поруке која би била непотпуна.

У чланова обитељи такођер све врви од непотпуних порула.

Понекад, једноставно не волим своју жену. Чак размишљам и да је напустим. (Не усуђујем јој се рећи. Не знам што би се догодило. Бојим се да би ју страшно погодило).

Који пут ми једноставно дозлогрди бити мајком и пожелим да никада нисам имала дјецу. (Никада то не бих рекла пред дјецом. Не би ме разумјели).

Сигурно, мрзила сам своје дјетињство. Није ли сватко? (Да кажем мајци? Никада! Зашто да повриједим јадну стару госпођу? Она је своју задаћу објавила што је боље могла).

Потпуна порука

Супротно опће прихваћеном мишљењу, проблем није садржај поруке него чињеница да је порука непотпуна. Узмимо мисао (и забринутост везану за њу):

Мислим да си одвратан (али ти се не усуђујем то рећи, јер желим да ме видиш као љубазну и непристрасну особу).

Рећи: „Одвртни сте ми“ – била би дјеломична порука и могла би имати нежељене (и непотребне) посљедице. Цијела је порука видљива плус прикривено оклијевање:

Мислим да сте одвратни, али Вам се не усудим то безувијетно рећи, јер желим да ме сматрате љубазном и непристрасном особом.

То је обично довољно да се започне застрашујућа, али сигурно не и уништавајућа конверзација. Ако је постојала нервоза у почетку, тада је тјескоба и дио цијеле поруке.

Срце ми лупа док то говорим, али морам Вам рећи.

Цијела се порука сада састоји од признате поруке незадовољства, од признања и жеље да се барем ако не воли, онда особу поштује. Фрустрација, страх и жеља карактеристике су потпуне поруке.

У стварности, то није чак ни увредљиви дио поруке који изазива невољу.

Сватко, без обзира на то што говори, може примити негативну примједбу. Иронија је, али неизговорени дио поруке потенцијално може учинити штету. Његово неприсуство ствара неугодну мистерију зато што дехуманизира обје стране. То је такођер откривен страх и жеља који враћају поруку и пошиљатеља у живот. (Уљудност је често погрешно замијењена за особни удио, али с лошим резултатима.) Највећи је поклон који нетко може доботи, иако који пута и неугодан, аутентично особни одговор дугога. Негдје у себи, сватко зна да је то тако.

Потпуне поруке преносе бол, не презир, потпуне су поруке жеља за рјешењем, иако можда говоре о растави; цјеловите поруке траже олакшање, не освету. Сватко може научити рећи потпуну поруку; сватко може слушати потпуну поруку. Оне потичу разговор. Потпуне поруке стварају нове цјеловите поруке.

Потпуна порука препоручује се као начин живота, а не само као трик који се примењује овдје и онда, када процес запне, Кориштена дослиједно, потпуна порука, осим своје вриједности у проблемним ситуацијама, постаје велика снага за развој човјекове судбине – иако, опћенито не према његовим очекивањима.

Walter Kempler, Начела обитељске гешталт терапије, Алинеа, Загреб, 1994., одломци из поглавља Држање на окупу: цјеловита порука, стр. 118-123.

Питајте психолошког саветника

"Поштовање, било би ми јако драго ако ми можете одговорити на моју поруку јер ми је потребан стручан савет. Са дечком сам 5 година, он је увек према мени био пажљив, волео ме је и ја њега још увек волим али..."

"Имам 22 године, успешна сам студенткиња треће године права и имам осцилације у расположењу. Дешава ми се да се пробудим нерасположена, знајући да немам разлога за то, али и неспособна да то променим..."

"Имам 34 године,троје деце и живим у другом браку који желим да сачувам. У први брак сам ушла млада и непромишљена, и родила првог сина. Као у некој бајци, сам упознала свог садашњег супруга, који ме је..."

"Студент сам треће године Факултета за менаџмент, имам двадесет једну годину. У последње време запажам код себе изразиту аутодеструктивност. Мој живот и будућност, у сваком погледу доведени су..."

Анкета

Која тема вас највише занима?

Форум