Сазнајте о /

Дијалог, монолог, Ја-Ти, Ја-То...

Дијалог, монолог, Ја-Ти, Ја-То...

Дијалог је приступ заснован на чињеницама да смо ми људска бића суштински у релацији; да потпуније постајемо људи кроз однос са другима; да имамо капацитет и тежимо да успоставимо смислене односе са другима. Представља интеракцију између људи када постоји жеља да истински сретнемо другу особу. То је кад се догоди да се две особе сретну као особе од којих је свака отворена, под утицајем друге особе и одговорна је за другу особу.

Представља интеракцију између људи када потоји жеља да се истински сретне са другом особом. То је када се деси да се двоје људи сретну заједно као личности од којих је свака отворена, утиче и одговорна је за другу и где свака поштује и захвална је за јединственост и различитост од друге особе. Није ограничен на вербалну размену и може се одвијати у тишини, игри или смеху. Обухвата „ја-ти“ и „ја-то“ односа, и ритмичку размену између оба.

Монолог представља време када особа говори себи у присуству друге, стварајући утисак да је отворена и заинтересована за другу, али немајући истинско интересовање или разумевања за друге. Добар део свакодневне конверзације је облик искривљеног монолога и тако не сусреће људску чежњу за сусретом и прихватањем.

Дијалог са собом преставља ситуацију када су људи духом подељени или у конфликту у вези са нечиме и сваки аспект селфа има различито осећање или тачку гледишта. Понекад гешталт психолошки саветници могу да предложе да клијент одржи дијалог између два аспекта селфа. То није исто што и егзистенцијални дијалог у терапијском односу, јер егзистенцијални дијалог захтева да двоје људи уђу у истински однос један са другиме. Унутрашњи или дијалог са собом би још тачније могао да се назове дијалектичким јер се дијалектички односи на интеракцију између два (интрапсихичка) поларитета.

Ја-Ти се односи на субјективни став где се свака особа обраћа другој и отворена је за узајамни људски сусрет, прихватајући и потврђујући другог какав је он/она сада, пре него желећи да онај други буде другачији или користећи другог као средство. Тренуци заједничких „Ја-Ти“ сусрета носе огроман потенцијал за оздрављење и развој.

Ја-То представља много објективнији стил односа који је више задатак и оријентисан је ка циљу. Укључује функције као што су анализирање, суђење и рефлексија. Ја-То однос је суштински за живот и саветовање у колико се адекватно интегрише. У екстремним облицима, Ја-То однос може да значи третирање других људи као објеката или као средства за постизање циља.

Jennifer MacKewn, Development gestalt counseling, Sage Publication, London, 1997.

Питајте психолошког саветника

"Поштовање, било би ми јако драго ако ми можете одговорити на моју поруку јер ми је потребан стручан савет. Са дечком сам 5 година, он је увек према мени био пажљив, волео ме је и ја њега још увек волим али..."

"Имам 22 године, успешна сам студенткиња треће године права и имам осцилације у расположењу. Дешава ми се да се пробудим нерасположена, знајући да немам разлога за то, али и неспособна да то променим..."

"Имам 34 године,троје деце и живим у другом браку који желим да сачувам. У први брак сам ушла млада и непромишљена, и родила првог сина. Као у некој бајци, сам упознала свог садашњег супруга, који ме је..."

"Студент сам треће године Факултета за менаџмент, имам двадесет једну годину. У последње време запажам код себе изразиту аутодеструктивност. Мој живот и будућност, у сваком погледу доведени су..."

Анкета

Која тема вас највише занима?

Форум